Snel 200, 400 of 600 euro lenen? Ga voor een minilening.

Een klein bedrag van bijvoorbeeld 300 of 400 euro heb je vaak snel nodig. Je kan tenslotte maar lastig een paar weken zonder nieuwe wasmachine terwijl je, (nadat je een hoop documenten hebt ingediend), zit te wachten op een reactie van de bank of jouw leenaanvraag wordt goedgekeurd. Daar komt bij dat je maar een klein bedrag wil lenen, in plaats van direct een lening af te moeten sluiten van minimaal 5000 euro. Hoe krijg je dan een klein bedrag zo snel mogelijk en toch veilig op je rekening? In dit artikel leggen we je dat uit.

Wat is een minilening?

Een klein bedrag lenen is mogelijk en kan je snel op je rekening hebben. Helaas is dit niet haalbaar in de vorm van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. In beide gevallen ben je vaak verplicht een lening aan te gaan van minimaal 5000 euro. Toch is een klein bedrag van bijvoorbeeld 300 of 500 euro lenen wel mogelijk in de vorm van een minilening.

Een minilening is een lening die het mogelijk maakt een relatief klein bedrag te lenen tot 1500 euro. Al wil je 100 of 300 euro lenen, is dat ook mogelijk. De lening kan door iedereen in Nederland aangevraagd worden. De enige voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je in Nederland woont, minimaal 21 jaar oud bent en op dit moment geen uitkering krijgt. Een minilening is de enige lening die je kunt aanvragen wanneer je geen loonstrook kunt tonen, geen vast contract of een negatieve BKR registratie hebt.

Wanneer is een minilening interessant?

De minilening kan in sommige gevallen een enorme uitkomst bieden. Het aanvragen van een doorlopend krediet of persoonlijke lening kan namelijk niet altijd. Het is dan prettig om toch geld te kunnen lenen.

Geen loonstrook of vast inkomen

Wanneer je een doorlopend krediet of persoonlijke lening aan probeert te vragen bij de bank, zullen ze om een loonstrook vragen. Die loonstrook is het bewijs van vast inkomen, wat hen meer zekerheid geeft dat jij de lening die je aan wil gaan ook terug kunt betalen. Een minilening is wel gewoon aan te vragen wanneer je geen vast inkomen of een loonstrook hebt om te tonen. Hier wordt namelijk bij de aanvraag van de lening niet om gevraagd.

BKR registratie op je naam

Allereerst willen we het verschil duidelijk maken tussen een positieve en negatieve BKR registratie. Een positieve BKR registratie die je bijvoorbeeld krijgt wanneer je een nieuwe smartphone op afbetaling koopt, heeft geen gevolgen voor waar en hoeveel jij kunt lenen. Een negatieve BKR registratie, die je oploopt wanneer je herhaaldelijk niet op tijd je lening hebt afbetaald, heeft wel gevolgen voor hoeveel en waar je kunt lenen.

Een doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen met een negatieve BKR registratie op je naam is bijna onmogelijk. Kredietverstrekkers zijn namelijk verplicht om bij het BKR gegevens op te vragen over jouw leen verleden. Wanneer blijkt dat je een negatieve BKR registratie op je naam hebt staan, zullen ze uit bescherming voor jou en henzelf je geen lening willen verstrekken.

Gelukkig kan je een minilening wel altijd aanvragen. Kredietverstrekkers van minileningen zijn namelijk niet verplicht om jouw gegevens op te vragen bij het BKR of hier iets te melden. Zij hanteren vaak hun eigen scoringssysteem. Een negatieve BKR registratie zorgt er in dat scoringssysteem niet voor dat je geen lening kunt aanvragen.

200, 400, 600 euro snel en veilig op je rekening

Snel of met spoed lenen

Heb je erg snel of zelfs met spoed een bepaald bedrag nodig? Kies er dan voor om vlug een minilening af te sluiten. De aanvraag doe je al binnen 7 minuten zelfstandig en online. Tijdens deze aanvraag wordt je niet naar allerlei ingewikkelde documenten gevraagd, wat je enorm veel tijd bespaard. Ook zal je aanvraag in de meeste gevallen gewoon goed gekeurd worden. Na deze goedkeuring ontvang je binnen 24 tot 48 uur het geld al op je rekening.

Veilig een paar honderd euro lenen

Ook al wil je snel geld lenen, je wil altijd dat dit veilig gebeurd en bij een betrouwbare partij. Op verrassingen in de kleine lettertjes zit niemand te wachten. Het goede nieuws is dat minileningen veilig af te sluiten zijn. Mits je dit bij een betrouwbare partij doet. In Nederland kan je het beste kiezen voor een minilening van Ferratum of Saldodipje. Over beide kredietverstrekkers vertellen we je later in dit artikel meer. Er zijn enkele niet betrouwbare kredietverstrekkers van minileningen actief in Nederland. Door vanuit het buitenland te opereren omzeilen ze de Nederlandse wetgeving en vragen bijvoorbeeld te veel rente. Zelfstandig een goedkope partij zoeken voor het afsluiten van je minilening is daarom niet zonder risico. Wil je dit risico niet lopen, sluit het dan af bij Ferratum of Saldodipje.

Minilening aanvragen

Een minilening aanvragen is in verhouding tot het aanvragen van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet ontzettend eenvoudig. Het kost je hoogstens 7 minuten van je tijd. Het prettige aan deze aanvraag is dat je niet allerlei documenten bij elkaar hoeft te zoeken en in hoeft te dienen. Doordat er vervolgens ook niet een stapel documenten gecontroleerd hoeft te worden, kan de aanvraag veel sneller behandeld worden. Zo ontvang je het geld al binnen 24 tot 48 uur op je rekening.

Voor de uitleg van hoe een aanvraag in z’n werk gaat, nemen we Saldodipje als voorbeeld. Je doorloopt de aanvraag hier in vier eenvoudige stappen.

tap 1: Kies je gewenste bedrag en looptijd
Geef aan hoeveel je wil lenen. Dit bedrag kan variëren tussen de 100 en 1500 euro. Vervolgens geef je aan in hoeveel dagen je de lening weer terug wil betalen. Je kiest bijvoorbeeld uit 30, 45 of 62 dagen. De rente die wordt gevraagd zal hoogstwaarschijnlijk 13.99% zijn. De rente staat vast en kan niet verder stijgen, dat is bij de wet zo bepaald.

Stap 2: Upload je ID document en kies je garantsteller
Het enige document dat jij moet uploaden is dat van je ID. Vervolgens kies je een persoonlijke garantsteller waarvan je ook de persoonsgegevens doorgeeft. Of je vraagt een extern bedrijf garant voor je te staan. Let er op dat je hier extra voor betaald.

Stap 3: Verifieer je bankrekening en verstuur de aanvraag
Het enige wat je nu nog moet doen is het verifiëren van je bankrekening. Dit doe je door via Ideal €0.01 naar Saldodipje over te maken. Vervolgens kan je je aanvraag versturen. Zo eenvoudig kan het zijn.

Stap 4: Bij akkoord geld binnen 24-48 uur
Gaan ze akkoord met de aanvraag, dan ontvang jij binnen 24 tot 48 uur het geld al op je rekening. Houd er rekening mee dat zij afhankelijk zijn van openings- en verwerkingstijden van de bank. Omdat je te maken hebt met een korte looptijd is het wel belangrijk dat je de uiterlijke betaaldatum goed in de gaten houdt. Vergeet je deze dan betaal je een boete en dat zou zonde zijn.

Twee beste minilening-verstrekkers

Wij hebben de actieve minilening-verstrekkers uit heel Nederland met elkaar vergeleken. Dit hebben we gedaan op een vijftal punten. Als beste uit dit onderzoek kwamen Ferratum en Saldodipje.

 • Betrouwbaarheid:
  Vinden we een KVK-nummer op de website? Komt men afspraken na en wordt er een vast (maximaal) rentetarief gehanteerd?
 • Veiligheid:
  Zijn persoonsgegevens altijd beschermd? Krijg je het geld dat je leent daadwerkelijk op je rekening?
 • Snelheid:
  Hoeveel tijd ben je kwijt met het aanvragen van een lening? Hoelang duurt het voordat je het leenbedrag op je rekening hebt?
 • Klantenbeoordeling:
  Zijn klanten die jou zijn voorgegaan tevreden over de gang van zaken?
 • Goedkeuring van een aanvraag:
  Hoeveel procent van de aanvragen wordt daadwerkelijk goedgekeurd en uitbetaald?

Zoals genoemd kwam uit dit onderzoek naar voren dat je het beste je minilening af kunt sluiten bij Ferratum of Saldodipje. We geven je van beide partijen kort wat informatie. Ferratum is een kredietverstrekker van minileningen waar je binnen 7 minuten je leenaanvraag hebt gedaan. Lenen van 100 euro is er al mogelijk, oplopend tot 1500 euro. Het komt zelden voor dat een aanvraag niet goedgekeurd kan worden. Is jouw aanvraag ook goedgekeurd, dan krijg je daadwerkelijk binnen 24 tot 48 uur het geld op je rekening hebt. Het afbetalen van de minilening doe je gemakkelijk en veilig via Ideal.

De andere kredietverstrekker waar jij met een gerust hart je minilening af kunt sluiten is Saldodipje. Ook hier vraag je eenvoudig online en in een paar minuten tijd een lening aan. Je kiest een bedrag tussen de 100 en 1500 euro. Om deze vervolgens binnen 62 dagen terug te betalen. Je kunt er ook voor kiezen om binnen 30 of 45 dagen terug te betalen. Is je aanvraag goedgekeurd, dan heb je binnen 24 tot 48 uur het geld al ontvangen. Voor vragen of opmerkingen kan je van maandag tot en met zaterdag terecht bij de klantenservice. Ook staan er ‘Veelgestelde vragen’ met een duidelijk antwoord op de website.

Informatie op een rijtje

Ferratum Saldodipje
Minimaal leenbedrag 100 euro 100 euro
Maximaal leenbedrag 1500 euro 1500 euro
Maximale looptijd 62 dagen 62 dagen
Geld op rekening binnen 24 – 48 uur binnen 24 – 48 uur
Rente 13.99% 13.99%
BKR toetsing nee nee
Extra’s
 • eigen scoringssysteem
 • aflossen met Ideal
 • zonder loonstrook
 • klantenservice
 • aflossen met Ideal
 • zonder loonstrook

Kies de goedkoopste minilening

De goedkoopste minilening ga je vinden door te vergelijken. Hoeveel procent rente wordt er gevraagd en wat zijn de voorwaarden die aan een lening worden gesteld? Het maximale rentepercentage bij een minilening is wettelijk vastgesteld op 13.99%. Zie je een kredietverstrekker die meer vraagt? Sluit daar dan geen lening af, want het zal waarschijnlijk om een illegaal bedrijf gaan.

Goed om rekening mee te houden zijn eventuele extra kosten. In het geval van een minilening kunnen die extra kosten er zijn wanneer je een extern bedrijf garant voor je laat staan. Wanneer je de minilening zo goedkoop mogelijk wil houden, probeer dan persoonlijk iemand te vinden die voor jou garant wil staan.

Wie laat je garant staan?

Kredietverstrekkers vragen tijdens de aanvraag wie er voor jou garant wil staan. Deze garantsteller zal in het geval jij de lening niet betaald, deze voor jou moeten afbetalen. Op deze manier beperkt de kredietverstrekker het risico niet te worden terugbetaald. Jij hebt de keuze uit een persoonlijke garantsteller of iemand van een extern bedrijf.

Persoonlijke garantsteller
De eerste optie, de persoonlijke garantsteller is gratis. Het enige wat jij moet doen is de gegevens van de garantsteller doorgeven aan de kredietverstrekker. Zijn de gegevens binnen, dan wordt je aanvraag in behandeling genomen.

Externe garantsteller
De tweede optie is die van een externe garantsteller. Helaas kan dit niet gratis, maar betaal je zo’n extern bedrijf naast dat je de kredietverstrekker voor de lening betaald. Global Finance Guarantee Management (GFGM) is bijvoorbeeld zo’n bedrijf die het aanbiedt, tegen een vergoeding, voor jouw lening garant te staan.