Autolening

Is je oude auto kapot en is het voordeliger en veiliger om een nieuwe auto aan te schaffen? Of heb je net je rijbewijs behaald en wil je de weg op met je eigen auto? Ondanks dat je misschien al een tijd aan het sparen bent hiervoor kan het lastig zijn om het totale bedrag op tijd bij elkaar te krijgen. Geld lenen voor een auto is dan ook een goede optie om het hele bedrag of een gedeelte hiervan te financieren. Maar welke vormen van auto financiering zijn er beschikbaar? En waar moet je goed over nadenken en op letten bij het kopen van een auto op afbetaling?

Persoonlijke lening aanvragen

Verschillende vormen van auto financiering

Je kunt ervoor kiezen om een autolening aan te vragen via de autodealer. Dit klinkt in eerste instantie vaak aantrekkelijk omdat je in veel gevallen het eerste jaar minder betaalt dan daarna. Wees wel realistisch wanneer het gaat om dit soort aanbiedingen. Ze vallen vaak duurder uit dan wanneer je de auto zou financieren met een autolening via een geldverstrekker. De rente hiervan ligt vaak hoger en boetevrij aflossen kan ook een probleem zijn. Het belangrijkste is dat de auto pas echt van jou is als de gehele lening is afbetaald. Wat gebeurt er als je dit tussentijds even niet kan betalen? Dan kan de auto worden teruggevorderd en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Wil je zeker zijn dat de auto echt van jou is dan kun je een persoonlijke lening aanvragen voor de financiering van je nieuwe auto. Wij adviseren dit vaak als de beste optie. Je hoeft op deze manier namelijk niet je auto op afbetaling te kopen. Je kunt het geld lenen van de kredietverstrekker om de auto in één keer aan te schaffen waarna je hen vervolgens afbetaalt. Het grote voordeel hiervan is dat de auto nu écht al van jou is, je kunt schadevrije jaren opbouwen bij je verzekering en je hoeft niet bang te zijn dat de auto kan worden afgenomen.

Neem niet een onnodig hoge autolening

Net als bij alle leningen adviseren we goed na te denken over het bedrag dat je wilt lenen. Het nieuwste model auto klinkt misschien aantrekkelijk, maar is dit ook nog zo als je over jaren nog aan het afbetalen bent? De auto is dan allang niet meer nieuw en in het ergste geval heb je deze zelfs niet eens meer in je bezit. Sluit je een autolening af voor een minder nieuw model dan is je lening sneller afgelost of zijn de maandelijkse kosten lager. Bedenk dus goed hoe lang je de auto wilt rijden en welk bedrag je hiervoor maandelijks kwijt wilt zijn. Vergeet ook niet dat auto’s dalen in waarde en je hier niet meer hetzelfde bedrag voor terug krijgt bij verkoop. Zeker bij de nieuwste modellen verlies je hier veel geld op.

De lening moet wel dekkend zijn

Ondanks dat je goed over de hoogte van het bedrag na moet denken, is het verstandig om een geld bedrag te reserveren voor eventuele extra kosten. Zet deze bijvoorbeeld eerst op een rij. Wat verwacht je kwijt te zijn aan onderhoud, benzine, wegenbelasting en verzekering? Kun je dit bedrag dragen met je reguliere inkomsten of wil je hiervoor een extra gedeelte reserveren van de auto financiering?

Geld lenen voor het aanschaffen van een auto

Vergelijk goed de verschillende aanbieders voordat je een auto financiering aangaat. Er zijn veel aanbieders op de markt die persoonlijke leningen aanbieden. De voorwaarden kunnen echter veel verschillen en hier kun je dan ook jaarlijks veel op besparen.

Belangrijke punten om naar te kijken en rekening mee te houden zijn:

  • De hoogte van rente
  • De mogelijkheid tot tussentijds boetevrij aflossen
  • De duur van de lening
  • Extra kosten zoals oversluit- en/of afsluitkosten